Linden upozornil na nedostatky v oblasti regionálneho rozvoja SR

23.03.2003 Celý región

Slovensko bolo jedinou kandidátskou krajinou Európskej únie (EÚ), ktoré nedávno dostalo varovanie za nedostatky v implementovaní kapitoly regionálna politika...
Slovensko bolo jedinou kandidátskou krajinou Európskej únie (EÚ), ktoré nedávno dostalo varovanie za nedostatky v implementovaní kapitoly regionálna politika a štrukturálne fondy. Zvýraznil to 14. marca v Prešove vo svojom úvodnom vystúpení na odbornom seminári o regionálnej politike EÚ veľvyslanec Európskej komisie (EK) v SR Eric van der Linden.

Veľvyslanec za jedno z negatív regionálneho rozvoja v SR označil nedostatočné administratívne kapacity v tomto rezorte. Ak sa nezlepšia, nemožno podľa neho uvažovať o decentralizácii rozdeľovania zdrojov z fondov EÚ mimo Bratislavy. Naznačil, že vláda si tento problém uvedomuje a podnikla kroky na zmenu stavu. Delegácia EK v SR je tiež pripravená sa spolupodieľať na vyškolení projektových manažérov pre Prešovský a Košický kraj. Linden dodal, že od Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR závisí, ako dokáže využiť na tento účel vyhradené financie v programe Phare 2003.
Linden konštatoval, že o potrebe takéhoto seminára pre predstaviteľov samosprávy miest, obcí a vyššieho územného celku sa presvedčil počas svojich predchádzajúcich výjazdov do Prešovského kraja. \"Členstvo v EÚ prinesie aj množstvo výhod a prístup k rôznym jej rozvojovým fondom je zvlášť relevantný pre východné Slovensko, \" podčiarkol. Na druhej strane Slovensko nemá čas nazvyš v príprave svojej schopnosti prijať tieto zdroje. Linden varoval, žeby bola škoda, keby Slovensko po vstupe do EÚ nevedelo spomenuté zdroje využívať. Pritom nejde len o zvyšok terajšieho plánovacieho obdobia, ale zvlášť o ďalšie sedemročné plánovacie obdobie - do roku 2013.
Podujatie zorganizovala Delegácia EK v SR ako svoj prvý regionálny seminár na túto tému spolu s Regionálnym informačným poradenským centrom - Euro Info Centrom (RPIC - EIC) v Prešove a prišlo naň okolo 200 ľudí. V celodennom programe boli vystúpenia pracovníkov Delegácie EK v SR, zástupcov Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR a RPIC - EIC o. i. o programovaní regionálnych projektov, o prioritách, cieľoch a opatreniach štrukturálnych fondov EÚ.

Ako opodstatnenú vníma štátny tajomník Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja (MVaRR) SR Ján Hurný kritiku, ktorú nedávno vyslovila Európska komisia (EK) na adresu stavu regionálnej politiky v SR. Na stretnutí s novinármi v Prešove 19. marca v rámci konferencie o využívaní prostriedkov z fondov Európskej únie (EÚ) ďalej priznal, že v budovaní ústredných i regionálnych administratívnych štruktúr na prácu v tejto oblasti je SR ešte len na začiatku. Burcovanie v predstihu zo strany EK však Hurný považuje za \"dobré\".
Na vysvetlenie dodal, že MVaRR v minulých mesiacoch sústredilo všetky svoje obmedzené kapacity na dokončenie spracovania Národného rozvojového plánu SR. Vláda SR ho schválila v stredu 12. marca.
Štefan Sopko, riaditeľ odboru MVaRR, upozornil, že neúspech projektov zo Slovenska usilujúcich sa o zdroje EÚ nie je daný ich vecnou nekvalitou, ale častou neschopnosťou žiadateľa spolufinancovať realizáciu zámeru a majetkovo-právnym nevysporiadaním, napr. pozemkov. Hurný v tejto súvislosti dodal, že MVaRR pracuje momentálne na modeli, ktorý by zabezpečil regionálnym uchádzačom o podporu z grantov EÚ zdroje na kofinancovanie. Zvažujú sa napr. možnosti vytvorenia regionálneho rozvojového programu. Podľa Hurného je tu priestor aj pre banky na vhodné nízkoúročené úverovanie. \"Každopádne vláda SR si uvedomuje vážnosť vyrovnávania regionálnych disparít, \" dodal.
Hurný, ale aj ďalší odborníci z MVaRR vystúpili na konferencii, ktorá bola sprievodným podujatím výstavy ABC stavebníctva, v ten deň otvorenej v Prešove. Organizačnými garantmi boli Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, Agentúra Bocatius Košice a SARA - regionálna rozvojová agentúra pre oblasť Šariša.
(jj)
 

Vyberte región

mark